Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandeling van klachten aan het zogenaamde houdings- en bewegingsapparaat. Klachten aan de spieren, pezen, gewrichten (kapsel en banden) en zenuwen van de wervelkolom en/of de armen en benen kunnen behandeld worden.
Maar ook de gevolgen van functiestoornissen aan het bloedvaten, longen, hart en huid kunnen worden behandeld.
Samen met uw behandelaar wordt er na een onderzoek een behandelplan opgesteld, om zo veel mogelijk klachtenvrij te herstellen.
Dit is maatwerk, omdat ieder mens weer anders gebouwd is. Daarnaast is het herstel ook afhankelijk van de individuele fysieke conditie van de cliƫnt.
Een fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit meerdere onderdelen. Vaak wordt een combinatie gedaan van manuele interventies dat wil zeggen handmatig door de therapeut (massage, mobilisaties aan gewrichten) en oefeningen.
Daarnaast kan tapen of elektrotherapie toegepast worden.
Veel klachten ontstaan door te weinig of te veel belasten. Het verkrijgen van een goede balans tussen de belasting (bv. hoe zwaar en hoe lang wordt er belast) en belastbaarheid ( hoe groot is de kracht, lenigheid, uithoudingsvermogen) is ook een onderdeel van de behandeling.
Zo wordt er ook aandacht besteedt aan preventief voorkomen van- en opnieuw ontstaan van klachten.

Fysiotherapie 2